kidnapping, kidnap, crime-5923532.jpg

De hisz’ azt mondja, hogy szeret … Vagy csak uralkodni akar?

Csak erős idegzetűeknek

(Reflexiók Dina McMillan azonos című könyvére)

Amikor először olvastam arról, hogy egyesek előre megfontoltan, szándékosan tesznek tönkre másokat, szó szerint rosszul lettem. Nemcsak azért, mert hátborzongató, hanem azért is, mert nem tudtam, hogy ilyen van. Most már tudom, és elkövetek minden tőlem telhetőt annak érdekében, hogy minimalizálni tudjam az általuk okozott lelki károkat. Azzal kezdem itt, hogy tovább adom Dana MacMillen leírását arról, hogyan gondolkodnak, miképp működnek. 

Találtad már magad olyan helyzetben, amelyben fogalmad sem volt, hogyan kerültél bele? Tettél már olyasmit, amit magadtól eszed ágában sem lenne megtenni? Volt már olyan munkatársad, barátod, párod, főnököd, esetleg egy értékesítési ügynök, akinek jelenlétében elfelejtetted, mit is akartál valójában, ösztöneid és józan eszed egyszerűen megnémultak, és úgy ugráltál, ahogy ő fütyült? Nem is egyszer? Ha igen, akkor találkoztál már az AGRESSZORRAL.

Hogy soha ne fordulhasson elő többé ehhez még hasonló dolog se, érdemes kiismerni a taktikáit, hogy felkészülten kivédhesd manipulációs trükkjeit. Vigyázz! Férfi és női testben is megjelenhet! Íme, az általa használt kézikönyv kivonata Dina McMillan De hisz’ azt mondja, hogy szeret! Vagy csak uralkodni akar? című könyve alapján (Nyitott Könyvműhely Kiadó, 2009)

Kedves Barátom!

Sokan Agresszornak neveznek majd, de ne törődj vele. Arra születtél, hogy urald a környezetedet. Jogod és kötelességed irányítani a párodat, családodat, munkatársaidat, ügyfeleidet. Ők azért léteznek, hogy kielégítsék igényeidet, boldoggá, elégedetté és sikeressé tegyenek. Ha bizonytalan, esetleg puhány vagy, mások fognak uralni téged.

E kézikönyv segít gondolataidat a helyes irányba terelni, a legcélravezetőbb stratégiát kialakítani a megfelelő alany kiválasztásához, a betanítás lefolytatásához, hatalmad alapjainak lefektetéséhez, majd kiépítéséhez és fenntartásához, valamint az ellenállás legyőzéséhez.

El kell érned, hogy Ők egyetlen percre se feledjék, az Ő igényeik soha nem lehetnek olyan fontosak, mint a tieid. Meg kell tanítanod nekik, hol a helyük: természetesen alattad, mögötted – a szolgálatodban. Ne kövesd el azt a hibát, hogy alábecsülöd Őket, és fáradhatatlanul kísérd figyelemmel minden mozzanatukat, mert képesek hátba támadni.

A megkérdőjelezhetetlen irányítás fenntartása érdekében használd bátran a büntetés különböző fajtáit, bár az érzelmi és lelki terror jóval hatékonyabb a fizikainál. Ha alkalmanként ellenállásba ütközöl, ne add fel, meglátod, egy idő után a kiválasztottad maga is be fogja látni, hogy amit csinálsz, kettőtökért teszed, és jobban fog szeretni és tisztelni, mint bármikor.

A kiválasztás

 Az első fontos lépés nagy körültekintést követel. Bár a legtöbb ember szívesen alárendeli magát másoknak, azért a háló kivetése igényel némi energiát. Három típusból választhatsz – ízlésed szerint: 1: a már betanítottak; 2: a könnyen befolyásolhatók; 3: az igazi kihívást jelentők.

A már betanítottakat megtalálhatod olyan családokban, csoportokban, közösségekben, ahol őszinteségre, tisztességre, mások tiszteletére nevelik az embereket, vagy amelyekben egy Agresszor irányít; egyes vallásos közösségekben, ahol a „tartsd oda a másik orcádat is” elv a meghatározó; a te anyanyelvedet nem beszélők között; vagy válassz olyat, aki volt már részese ahhoz hasonló pár-, üzleti illetve munkahelyi kapcsolatnak, mint amilyet te akarsz kialakítani.

Azért is érdemes már eleve engedelmességre nevelt áldozatot választani, mert ha ellened szegülne, a saját környezete melléd fog állni, és gondolkodása már beállt a meghunyászkodásra.

A könnyen befolyásolhatókat a következő szempontok szerint csoportosítottuk:

Kor: legyen legalább 7 évvel fiatalabb vagy idősebb nálad. Ha fiatalabb, könnyen kialakítható egy szülő-gyerek kapcsolathoz hasonló dinamika, ha pedig idősebb, mindent megtesz, nehogy lecseréld egy fiatalabbra.

Iskolázottság: magadnál alacsonyabb végzettségűt keress, nehogy okosabbnak hihesse magát.

Jövedelem: legyen a tied a magasabb, ha pedig nem így van, érd el, hogy te dönthess pénzügyekben.

Vonzerő: legyen választottad nálad kevésbé csinos, vagy jóképű. Talán ettől vonakodsz, de komoly előny kovácsolható belőle.

Élettapasztalat: ha a tiéd több, Ő naivnak, szűklátókörűnek érzi magát, és felnéz, hallgat rád.

Szexuális tapasztalat – (párkapcsolat kiépítése esetén fontos): ha tapasztaltabb vagy, be tudod úgy tanítani, hogy ne várjon viszonzást; azon törje csak a fejét, hogyan tudna neked még több örömet szerezni.

Etnikum: minden társadalomban van kisebb és nagyobb hatalommal rendelkező etnikai csoport. Ha te a többséghez tartozol, Ő pedig nem, kevesebbnek fogja érezni magát. Ha te tartozol a kisebbséghez, válassz a fenti pontok alapján.

Magányosság: a magányosok hajlanak sok mindent megtenni a társaságért, egy kis figyelemért, kedvességért.

Lázadás: ha úgy áll melléd, hogy barátai, vagy családja ellenzi, nem fog kihátrálni a kapcsolatból, nehogy szégyenben maradjon előttük.

A kihívást jelentők

Magányosak, túlzottan függetlenek: ajánld fel a segítségedet olyasmiben, ami számukra fontos; legyél kedves, gyengéd.

Büszkék, gőgösek, makacsok: egyesek olyan nagyra tartják magukat, hogy azt hiszik, e technikák rájuk nem hatnak. Mikor felfedezik, hogy immár te hozod a döntéseket, még maguknak sem vallják ezt be, elhitetik magukkal, hogy amit tesznek, saját akaratukból teszik.

Érzelmi válságban lévők: mindenkinek jól esik egy „baráti váll”, amelyen kisírhatja magát. Ilyenkor bárki könnyen befolyásolható.

Gyerekesek: tegyél valami szívességet a gyerekéért, vagy férkőzz a gyerek bizalmába.

Ha megtörtént a kiválasztás, tégy az illetőre elsöprő hatást. Beszélj és találkozz vele, amilyen gyakran csak tudsz, lehetőleg minden nap. Legyenek ezen események maratoni hosszúságúak, de mindig te határozd meg, mikor érnek véget. Így eléred, hogy hamarosan te leszel világának közepe.

Légy figyelmes, inkább hallgass, mint beszélj. Olyan témákat érints, amelyek őt érzelmileg megmozgatják, majd szedj ki belőle minél több részletet. Később még szükséged lesz rá. Bármi is kerül szóba, érts egyet vele, így meghallgatottnak, megértettnek, érdekesnek, értékesnek érzi magát, és gyorsan a bizalmába fogad. Most még légy bármikor elérhető számára, mutasd ki, mennyire fontos neked. Ekkorra már kialakítottad benne a biztonságérzetet, és belefoghatsz az idomítás következő fázisába.

A betanítás

Tartsd fenn az intenzitást. Akadályozd meg, hogy letegye a telefont, vagy hazamenjen, ha veled van, mégpedig úgy, hogy olyasmiről kezdj beszélni, ami Őt érdekli. Neked az a jó, ha elfárad.

Szedd ki belőle, mit akar (anyagi, illetve érzelmi biztonságot, figyelmet, csodálatot, elismerést, szexet, gyereket, stb.), mitől fél (pl. attól, hogy mások jobbak, szebbek, okosabbak nála, öregedés, magány, betegség), mit szeret (pl. ha különlegesnek, szépnek érezheti magát, ha valaki vigyáz rá). Vágyik-e arra, hogy valaki megmentse, vagy Ő szeretne megmentő lenni? Milyen hibákat követett el eddig? Mit bán? Mi miatt érez bűntudatot? Mely testrészeivel, képességeivel nem elégedett? Mi feszélyezi, illetve hozza zavarba? Mik az elvei, céljai, álmai? Mi az, amire mindennél jobban vágyik, és nem kapja meg? Milyen sérüléseket szerzett élete során? Kitől? Tartja vele a kapcsolatot?

A beszélgetések során figyeld, mit mond, és mire hogyan reagál. Figyelmességeddel elérheted, hogy másnak, különbnek tartson bárkinél.  Győzd meg, hogy ti ketten be tudjátok gyógyítani a sebeit, és ha veled van, mindent megkap, amit akar.

A következő fázis: radarjának semlegesítése. Hitesd el vele, hogy nem szabad se a saját megérzéseire, se a barátok, se a család figyelmeztetéseire hallgatnia. A következő – kissé csöpögősnek tűnő – mondatok segítenek, főleg, ha őszintén csengenek: „Még soha nem éreztem ilyet ezelőtt.”, „Te vagy a legcsodálatosabb ember a világon.” „Egész életemben rád vártam.”, „Milyen édes gyerekeink lesznek.”, „Teljesen megbízom benned, és azt akarom, hogy te is így érezz:”, „Ha velem vagy, nem lesznek anyagi problémáid.”, „Megteremtheted anyagi biztonságodat nyugdíjas éveidre.”

Hízelegj, amennyit csak tudsz; mivel el akarja hinni bájolgásodat, el is fogja. Ezután felenged, és mindent elmond neked. Minél több fájdalmas, illetve megalázó részletet szedsz ki belőle, annál nagyobb hatalmad lesz felette.

Most már elkezdhetsz saját sanyarú sorsodról beszélni, meg akar majd menteni.

A háló szövése

Eddigre már sikerült elérned, hogy saját ítéleteit sutba vágja, és minden körülmények között az általad elérhető jutalomra koncentráljon, de még nem dőlhetsz hátra, meg kell erősítened pozícióidat.

Mindig te döntsd el, mikor hova mentek, mit csináltok, hova ültök. Látnia kell, ki hozza a döntéseket. Olyan társaságba invitáld, ahol találkoztok „rajongóiddal”, olyan emberekkel, akik kedvelnek, Őt pedig levegőnek nézik. Kettesben pedig vidd a lehető legjobb étterembe, nyűgözd le, sőt, a pincérrel is összeveszhetsz, amiért nem megfelelően szolgálja ki Őt.

Le kell nyűgöznöd, vegyél ajándékokat, segíts neki: érezze, milyen az, ha valaki oltalmazza, és mennyivel könnyebb az élete, ha veled van. Mindeközben részletesen fejtsd ki, te miben vagy jó. Ne szerénykedj!!! E fázis legfontosabb pontja tudatosítani benne, hogy mindent, de mindent a te elképzelésed szerint csináltok.

Megjegyzés: Ha ellenvetése van, ha rosszul esik neki valami, vedd rá, hogy a te nézőpontodból értékelje a dolgokat; vagy nevezd gonosznak, önzőnek, túlérzékenynek, igazságtalannak, és miközben az ellene felhozott vádak ellen védekezik, elsikkad, amit te tettél. Ha ez nem jön be, ismerd el – látszólag – az igazát, majd kezdj az előttetek álló fényes jövőről képeket festeni, és egy percen belül már ismét a kezedből eszik.

Előkerülnek a láncok

Még mindig elégítsd ki az igényeit, biztosítsd csodálatodról, de e fázisban a hangsúlyt arra kell helyezned, mennyivel jobb, különlegesebb vagy nála.

Tekintélyedet erősíti, ha olyan helyzetbe hozod, amelyben kényelmetlenül érzi magát, ha ráveszed, hogy olyan tevékenységekben vegyen részt, amelyekben te jobb vagy nála (ennek ellenkezőjét viszont mindenáron kerüld el). Annyira csodálni fog, hogy mindent el fog követni, hogy veled lehessen.

A „húzd meg – ereszd meg” manőver igen nagy szolgálatot tesz ettől a szakasztól kezdve. Kenegesd hájjal lépten-nyomon, olyan tulajdonságait fényezd, amelyeknek szeretne birtokában lenni (pl. ha attól fél, hogy buta, dicsérd az eszét). Mondd el ezerszer, milyen különlegesnek tartod, mennyire szerencsés vagy, hogy veled van, továbbra is ecseteld a csodás jövő képét, használd sokat a „mi” kifejezést, és mikor elaltattad a gyanakvását, jöhet a hideg zuhany: mutass némi bizonytalanságot azzal kapcsolatban, hogy a végső cél eléréséhez nem találtatik-e könnyűnek. Vidd olyan társaságba, ahol rossz színben tűnik föl, vagy tedd nevetségessé te magad. Csodálj másokat, akik különböznek tőle. Vedd észre minden hibáját, és tégy megjegyzéseket. Gúnyold ki a kapcsolat elején feltárt gyenge pontjai miatt. Bizonytalanítsd el azáltal, hogy egyik nap nyílt, őszinte, szeretetteljes vagy, másnap pedig mogorva, hallgatag.

A lényeg, hogy folyamatosan tartsd fenn benne az érzelmi fájdalmat, és ásd alá az önértékelését, önbecsülését – ne legyen ideje kijózanodni. Továbbá vezesd be a kettős mércét: amit neked szabad, az neki eszébe se juthat.

Kattan a bilincs

Valahányszor behódol neked (egyetért veled, megváltoztatja a véleményét, ugrál, ahogy fütyülsz, megbocsátja valamely disznóságodat) dicsérd, jutalmazd meg, beszélj a közös jövőről, arról, hogy megkapja, amire vágyik. Ha ellenáll, könyörtelenül büntesd meg. Zárkózz el érzelmileg, hánytorgasd fel gyengeségeit, tűnj el egy időre, vond ki magad valamely előre megbeszélt tevékenység alól. Meg kell tanulnia: az engedelmesség jutalomhoz, az ellenállás büntetéshez vezet.

Ha eléred, hogy szenvedjen, azt is elérted, hogy benned lássa a megmentőt.

Rendkívül fontos megakadályoznod, hogy rajtad kívül más befolyások érjék. Az elszigetelést bókok és büntetések megfelelő elegyével tudod elérni. Sírd el, mennyire hiányzik, ha nincs veled, részletesen kérdezd ki, merre járt, mit csinált, kivel találkozott, gyakran telefonálj rá, majd szóld le ismerőseit, tevékenységeit. Ha az általa választott társaságba mész, unatkozz látványosan, legyél udvariatlan, kedvetlen, vagy flörtölj, barátkozz valakivel. Ebből látni fogja, csak akkor érzi jól magát, ha oda mentek, ahova te akarod.

Az elszigeteléssel párhuzamosan finoman kösd magadhoz. Kitűnő eszköz erre, ha ráveszed olyasmire, amit nem szívesen tenne meg (könnyebb, ha fáradt, vagy ha közel érzi magát hozzád).

Ha pontosan követted az utasításokat, akkor mostanra már elérted, hogy Kiválasztottad gondolkodásának középpontjában csakis közös jövőtök áll, másodosztályúnak, egyedül mindenre képtelennek érzi magát, és bármit kész megtenni, csakhogy veled maradhasson. Ezért extra jutalom illet: a hatalom érzése a legjobb szexuális stimuláns.

Az ellenállás legyűrése

Alkalomadtán előfordulhat olyan helyzet, mikor Te és Ő nem értetek egyet. Ilyenkor folyamodj bármihez, amitől megnyugszik és elmúlik az ellenállása. Ha hibáztál, tagadj (hivatkozz az övénél jobb memóriádra, intellektusodra), bagatellizáld el a dolgot, hibáztasd őt (ha nem lett volna ilyen, vagy olyan, te se tetted volna, amit tettél). Vádold meg, hogy hisztériázik, túlérzékeny, hülyét csinál magából stb. Tereld el a szót arról, amit kifogásol. Vigyél bele érzelmet: dühöngj, sajnáltasd magad, ébressz benne bűntudatot. Sokszor a legjobb védekezés a támadás. Vagy vond bele egy hosszú beszélgetésbe a dologról, úgy fogja érezni, meghallgatták, és feloldódik az ellenállása.

Amikor már nem lebeg a fejed fölött a szakítás pallosa, büntesd meg az okozott fájdalomért. Nem szabad megsajnálnod! Hiszen csak azért teszed mindezt, hogy megvédd magad.

A hurok megszorítása és véglegesítése

Gratulálunk, van egy elkötelezett alattvalód! Ha megfelelően képezted ki, nem kell félned, hogy ellenszegül, de van néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartanod. Időnként át kell ismételned a betanítás egyes elemeit. Hogy Ő el ne kényelmesedjen, olykor-olykor büntesd meg minden előzetes figyelmeztetés és ok nélkül. A büntetések legyenek egyre keményebbek, a jutalmak pedig egyre kisebbek. Tudnia kell, nem tűröd az ellenállást. Folyamatosan kábítsd őt ígéretekkel, néhányat tarts be, másokat ne. Így nem lesz képes előre megjósolni tetteidet, vagy azt, hogy mikor viselkedik elég jól ahhoz, hogy megjutalmazd, ez pedig azért előnyös számodra, mert minden pillanatban éberen figyeli, hogyan szerezhet neked örömet.

Alkalmazd a megfélemlítés eszközét. Fenyegesd meg, hogy kárt teszel benne, magadban, a szeretteiben, a vagyontárgyaiban, hogy kirúgod. Kritizáld, sértegesd, vádaskodj. Szégyenítsd meg, hozd zavarba. Űzz gúnyt abból, amihez csak Ő ért. Hazudj – ébressz kételyt saját elméje működését illetően, (ehhez jó ötleteket találsz a Gázláng című filmben). Aknázd alá az önbizalmát minden eszközzel. Tégy bántó beismeréseket (pl. vonzónak találod a legjobb barátnőjét; a kollégájának adtál bónuszt, és így tovább).

Tartsd az ellenőrzésed alatt, számoltasd el minden percével, minden fillérrel, és továbbra se engedd, hogy káros befolyások érjék a barátok, a család, vagy bárki részéről. Érd el, hogy ne legyen magánélete, ki se mozduljon a négy fal közül/irodájából, a te igényeidhez ragaszkodjon, ne a sajátjaihoz. Ásd alá annyira az önbecsülését, hogy teljes mértékben tőled függjön.

Kövesd tehát az ismertetett finom manővereket, és mindenki jól jár: az alattvalód boldogan lesi minden kívánságodat, neked pedig teljesül valamennyi vágyad.

Sok sikert!

(Forrás: Dina McMillan: De hiszen azt mondja, hogy szeret; Nyitott Könyvműhely kiadó 2009)

Van-e ellenszer? – kérdezheted. Egy gépfegyver, például? Az ötlet érthető, ám ha ilyen dinamikával működő kapcsolatnak vagy részese, nem leszel képes meghúzni a ravaszt.

Ehelyett keress fel szakembert, akiben megbízol. Ne azért, hogy ő lőjön helyetted, hanem azért, hogy segítsen előásni és megerősíteni önbecsülésedet, a magadba vetett hitedet, az AKARATERŐDET, a te életed értelmét; amelyektől valószínűleg még gyermekkorodban szakadtál el. Ne aggódj, nem veszett el, csak kissé belepte a por.

Gondolkozz! A probléma magában hordozza a megoldást: ha úgy érzed, valaki uralkodik rajtad és az életed felett, az csak azért lehet, mert te nem teszed.

Változtass! Kezdj el álmodozni! Találj rá, mire is vágysz valójában, és tegyél lépéseket. Az Agresszornak ne szólj egy szót sem. Napról napra, percről percre érezni fogod, hogy nőttön nő az erőd, mígnem rájössz, hogy valójában egy gyenge ember kötözött meg, aki pusztán elhitette magáról, hogy erős. Meditációban, mantrázás során ismételgesd kifogyhatatlanul:

„Én irányítok.”

„Legyen meg most az én akaratom.”

Scroll to Top