Öt érzelmi sérülés

posted in: Érzelmi gyógyulás | 0

ami gyógyulásra vár, mielőtt kezedbe veszed életed irányítását és kamatoztatod belső erődet 

Ahhoz, hogy saját elképzelésed szerint tudd irányítani az életedet, szükséged van belső erődre, viszont a múltban elszenvedett érzelmi sérülések komoly akadályt jelentenek, mert befolyásolják viselkedésedet, reakcióidat és felülírják szándékaidat, döntéseidet. 

Ha szeretnél újból te magad irányítani, be kell gyógyítanod ezeket a lelki sebeket. Ám előbb célszerű megismerned természetüket és a rád gyakorolt hatásukat. 

Íme az öt alapsérülés:

Elutasítás: 

Az elutasítás a legmélyebb lelki seb, mert aki ettől szenved, az teljes lényében érzi magát elutasítva és így megkérdőjelezi a létezéshez való jogát. Ehhez gyakran társul szégyen- és értéktelenség érzése is, éppen azért az elutasítás sebével élők keresik a magányt és elszigetelődnek, melyben megtalálják a visszaigazolást torz önképükre. 

A kirekesztettség érzetével élnek, miközben vágynak a figyelemre, elismerésre, törődésre, megértésre, ugyanakkor, ha megkapják, nem tudnak mit kezdeni vele, nem tudják hogyan viselkedjenek és elmenekülnek, vissza a képzelt világukba, esélyt sem adva arra, hogy valaki számára értékesek és láthatóak legyenek. 

Igazságtalanság: 

Az igazságtalanság sebét hordozók általában merevek, gyakran maximalisták és irigyek, ebből következően rugalmatlanok is. Ezek az emberek törekednek az érzelmeik kontrollálására és igyekeznek érzelemmentesnek tűnni, testbeszédüket megfigyelve pedig szembetűnő, hogy karjaikat gyakran keresztezik maguk előtt.  

Megpróbálják tökéletesnek mutatni magukat, ugyanakkor törekednek is arra, hogy azt elérjék és jellemző rájuk a folytonos önigazolás. Nehezen ismerik el, hogy problémáik vannak, hiszen az nem fér bele sem a tökéletesség, sem az érzelemmentesség eszményi képébe. Látszólagos határozottságuk mögött bizonytalanság húzódik és gyakran kételkednek választásaikban.  

Merevségükből, tökéletesség-mániájukból fakadóan szeretik a rendet és hajlamosak úgy uralkodni magukon, hogy magas elvárásokat támasztanak saját magukkal szemben, ezzel is kontroll alatt tartva a tökéletesség látszatát. 

Megaláztatás: 

Akiket megaláztatás által ért seb, azok szégyenérzettel élnek. A szégyen életük mozgatórugója. 

Azt hiszik magukról, hogy piszkosak, tisztátalanok és ez nyilvánvaló módon látható mások számára is. Gyakran szégyellik magukat vagy éppen másokat és félnek megszégyenítő helyzetbe hozni egy másik embert. 

Érzékiségüket nem akarják sem felismerni, sem felvállalni, mint ahogy szeretetüket sem az érzékek nyújtotta örömök iránt, ezért gyakran kompenzálnak és jutalmazzák magukat étellel. Ennek másik pólusa, hogy gyorsan fogynak, ezzel is okot adva maguknak arra, hogy ne élvezzék az érzékeket, az evés nyújtotta örömöket. 

Elhagyás: 

A második legnagyobb, legfájdalmasabb sebet az elhagyás okozza az elutasítás után, mert ez az a két sérülés, ami a legmélyebb szinten sebzi meg az embert teljes lényében. 

Az elhagyottak úgy érzik, érzelmi szükségleteik kielégítetlenek, ezért folyamatosan tartanak valakit maguk mellett, aki érzelmi táplálékot nyújt számukra. Úgy gondolják, egyedül képtelenek bármit is tenni, ezért rendszeresen szükségük van valakire, aki támogatja őket. Hajlamosak sokat dramatizálni és a lehető legkisebb történést is gigantikus méretűre fújják fel. 

Árulás: 

Az árulás sebe szorosan kapcsolódik az elhagyás sebéhez.  

Az elárultak nem ismerik a megalkuvás fogalmát, és folyton bizonyítani akarnak – elsősorban másoknak – azzal, hogy meg akarják mutatni mire képesek. Beszélgetés közben gyakran közbevágnak, amikor a másik ember beszél és válaszolnak, mielőtt az befejezné a mondandóját. Ha a dolgok nem mennek olyan gyorsan, mint ahogy azt ők szeretnék, akkor dühbe gurulnak. Gyűlölik, ha nem bíznak meg bennük, ugyanakkor kötelezettségvállalásaikat és ígéreteiket nem mindig, vagy csak hatalmas erőfeszítések árán képesek betartani. 

Ha tisztán látod lelki sérüléseidet és viselkedési mintáidat, nemcsak az önismereted mélyül el, hanem a gyógyulás felé is vezető utat is megleled. Hamarosan olyan irányt és formát tudsz adni az életednek, amilyet csak szeretnél. 

Forrás:

Lux Humana Lelki Egészség Stúdió

Tanítsd meg, amit tudsz – Luxhumana

Egyszerű technikák vészhelyzetre

posted in: Coaching tippek | 0

Emlékszel, amikor terved dugába dőlt? Vajon milyen akadályok álltak utadba? Az akadályok olyan életesemények, amelyek fölött, úgy érzed, nincs hatalmad, és képesek szabotálni előrejutásodat. Lehetnek nüansznyiak, de lehetnek óriásiak is. Mérettől függetlenül, létezik egyszerű megoldás kezelésükre: 

1. Tekints más irányba.

Mit tennél, herdei sétád alkalmával egy kidőlt fa torlaszolná el az utadat? Nyilván kikerülnéd, el mennél mellette, esetleg átugornád. Ugyanígy, ha felmerül egy akadály, ne erőlködj a megszokott módon. Inkább közelítsd meg a kérdést egy új, szokatlan szempontból. Tekintsd egy jó viccnek és találj ki valami kreatív megoldást.

2. Tekints az akadályra valaki más szemével.

Képzeld magad valaki másnak, egy általad választott, megbízható személynek. Nem árt, ha az illető járatos azon a területen, ahol elakadtál, de ez nem feltétlenül szükséges. Extra tipp: kérdezz meg egy gyereket!

3. Kicsinyítsd le a problémát, bármilyen nagynak is látszik.

Például, ha azt gondolod, hogy örökre elveszíted a siker lehetőségét miatta, egyszerűen gondold másképp. Csinálj az elefántból bolhát! Működik!

4. Pihenj kicsit, hagyd tudattalan elmédet dolgozni.

Vond el figyelmedet egy ideig a vágyott eredményeket gátló, megoldandó problémáról. Tudattalan elméd szereti, ha békén hagyják, önmagában dolgozik leghatékonyabban. Meglátod, miközben egy teljesen más feladattal foglalzol, akkor fog eszedbe jutni a tökéletes megoldás! Kutatások szerint, az elme 72 órán belül megadja minden kérdésre a választ

5. Fordítsd előnyödre a problémát.

Elsőre úgy tűnhet, hogy akadályoz céljaid elérésében, de elképzelhető, hogy valami sokkal jobb dolog születik hatására. Illetve keresd meg, miben a pozitív benne, mire sarkall, ami egyébként nem jutott volna eszedbe. Így a szolgálatodba állíthatod, és ahelyett, hogy gátolna, a javadra válik.

A célkitűzés műhelytitkai

posted in: Coaching tippek | 0

Kíváncsi vagy, létezik-e olyan technika, ami biztosan elvezet kitűzött célodhoz? Nem tudjuk mi sem, de bemutatunk három eredményes technikát.

Valamit azért választunk célnak, mert igazán akarjuk, igazán fontos számunkra és még nincs jelen az életünkben. Tehát nem egyszerű megvalósítani. Ha könnyű lenne, nem tűznénk ki célul, egyszerűen ott lenne, meglenne, csinálnánk. Sőt, ha nincs megfelelő tervünk, illetve módszerünk, nagy kihívást jelenthet. Próbáld ki a következő kreatív módszereket, és ne hagyd őket abba, amíg el nem érted, amit akartál.

1. A hosszú- és rövidtávú célok módszere:

Az első célmeghatározási módszer, -valószínűleg amelyet a legjobban ismersz, – a hosszú távú célok kitűzése, amelyek kisebbekre bonthatók. Ez a technika úgy működik, hogy hosszútávú célokat tűzöl ki, amelyeket meghatározott időn belül szeretnél elérni. Például írj fel tíz célt, amelyet el akarsz érni a következő öt évben. Ezután határozd meg, milyen rövid távú eredményeknek kell teljesülni, hogy mind a tíz bekövetkezzen. Ezek a rövidtávú célok lehetnek olyan dolgok, amelyeket egy hét, egy hónap vagy akár egy év alatt teszel meg. A rövid távú célokra nincs időkorlát. A lényeg az egyetlen szabály az, hogy ezek elvezetnek a hosszútávúakhoz.

2. Az ellenőrzőlista módszer:

Ha a fenti technika nem tetszik, akkor érdemes kipróbálni az ellenőrzőlista módszert. Az ellenőrzőlista módszer hasonló a hosszú- és rövidtávú célok módszeréhez, de napi szintre koncentrálja a feladatok listáját. Először is, határozd meg hosszútávú céljaidat. Ezután készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyeket naponta megtehetsz a célok elérése érdekében. Ez lesz a napi ellenőrzőlista. Helyezd telefonodra, táblagépedre, vagy asztali számítógépedre háttérként, és ügyelj arra, hogy minden nap ellenőrizd, elvégezted-e a faladatokat. Eleinte nehéz lesz megszokni, de egy idő után természetessé válik, hogy lefekvés előtt áttekintjük az ellenőrzőlistát.

3. A napló módszer:

A naplómódszer arra ösztönöz, hogy írd le a céljaidat egy füzetbe vagy a számítógépedbe, majd írj bejegyzést a lehető leggyakrabban arról, hogy mit teszel a céljaid elérése érdekében. Ez sokkal kevésbé korlátozó módszer, mint az ellenőrző lista vagy a napló, és a nagyon kreatív emberek ezt preferálhatják. (Megjegyzés: kézzel írva erősebben hat!)