A célkitűzés műhelytitkai

posted in: Coaching tippek | 0

Kíváncsi vagy, létezik-e olyan technika, ami biztosan elvezet kitűzött célodhoz? Nem tudjuk mi sem, de bemutatunk három eredményes technikát.

Valamit azért választunk célnak, mert igazán akarjuk, igazán fontos számunkra és még nincs jelen az életünkben. Tehát nem egyszerű megvalósítani. Ha könnyű lenne, nem tűznénk ki célul, egyszerűen ott lenne, meglenne, csinálnánk. Sőt, ha nincs megfelelő tervünk, illetve módszerünk, nagy kihívást jelenthet. Próbáld ki a következő kreatív módszereket, és ne hagyd őket abba, amíg el nem érted, amit akartál.

1. A hosszú- és rövidtávú célok módszere:

Az első célmeghatározási módszer, -valószínűleg amelyet a legjobban ismersz, – a hosszú távú célok kitűzése, amelyek kisebbekre bonthatók. Ez a technika úgy működik, hogy hosszútávú célokat tűzöl ki, amelyeket meghatározott időn belül szeretnél elérni. Például írj fel tíz célt, amelyet el akarsz érni a következő öt évben. Ezután határozd meg, milyen rövid távú eredményeknek kell teljesülni, hogy mind a tíz bekövetkezzen. Ezek a rövidtávú célok lehetnek olyan dolgok, amelyeket egy hét, egy hónap vagy akár egy év alatt teszel meg. A rövid távú célokra nincs időkorlát. A lényeg az egyetlen szabály az, hogy ezek elvezetnek a hosszútávúakhoz.

2. Az ellenőrzőlista módszer:

Ha a fenti technika nem tetszik, akkor érdemes kipróbálni az ellenőrzőlista módszert. Az ellenőrzőlista módszer hasonló a hosszú- és rövidtávú célok módszeréhez, de napi szintre koncentrálja a feladatok listáját. Először is, határozd meg hosszútávú céljaidat. Ezután készíts egy listát azokról a dolgokról, amelyeket naponta megtehetsz a célok elérése érdekében. Ez lesz a napi ellenőrzőlista. Helyezd telefonodra, táblagépedre, vagy asztali számítógépedre háttérként, és ügyelj arra, hogy minden nap ellenőrizd, elvégezted-e a faladatokat. Eleinte nehéz lesz megszokni, de egy idő után természetessé válik, hogy lefekvés előtt áttekintjük az ellenőrzőlistát.

3. A napló módszer:

A naplómódszer arra ösztönöz, hogy írd le a céljaidat egy füzetbe vagy a számítógépedbe, majd írj bejegyzést a lehető leggyakrabban arról, hogy mit teszel a céljaid elérése érdekében. Ez sokkal kevésbé korlátozó módszer, mint az ellenőrző lista vagy a napló, és a nagyon kreatív emberek ezt preferálhatják. (Megjegyzés: kézzel írva erősebben hat!)

Comments are closed.